Lars Håkansson, VD på Smaland Airport, är trots dystra siffror optimistisk över framtiden. Foto: Jens Pehrson/SR Kronoberg
Växjö

Inget lyft för Småland Airport

Lågkonjunkturen fortsätter att slå hårt mot Småland Airport. Under 2008 års tre sista månader tappade flygplatsen var femte passagerare, och de dystra siffrorna håller i sig.

– Ja, framförallt är det affärsresandet som vi tappar på, och det är ju Stockholmstrafiken i vårt fall. Tack och lov har vi lite andra ben att stå på också. Charter och trafiken till Tyskland håller i sig och är fortsatt bra, säger Lars Håkansson, vd för Småland Airport.

Under 2008 gjordes cirka 180 000 resor till och från flygplatsen i Växjö. Det är en ökning jämfört med året innan, men lågkonjukturen slog till med full kraft i slutet av året, något som alltså främst drabbade Stockholmstrafiken där många företagsresenärer åker. Flygplatsen tappade var femte passagerare och 2009 har börjat likadant.

Offentligt ägd flygplats
Flygplatsen ägs av av Växjö och Alvesta kommuner och landstinget Kronoberg. De har som ägare under många år inte behövt skjuta till pengar till flygplatsens drift utan har bara ställt upp med fördelaktiga lån. Men om inte flygplatsen lyckas vända den negativa trenden kan det bli nödvändigt med tillskott av skattepengar.

– De förluster vi gjort de sista åren har vi finansierat med eget kapital och det kan vi göra ett par år till framöver. Däremot så kommer den tiden att ta slut när vi klarar av det med egen kassa och då känner jag ett hundraprocentigt stöd av våra ägare, säger Lars Håkansson.

Behöver öka
För att Småland Airport ska gå runt ekonomiskt har en tidigare uträkning visat att de behöver cirka 300 000 passagerare per år. Förra året hamnade de på cirka 180 000 och skulle 2009 fortsätta som det börjat hamnar siffran i år på cirka 140 000 passagerare och det blir svårt att få ihop ekonomin.

– Ja, om inte trenden skulle vända måste vi ju se över budgeten och se vad det får för påverkan på helårsresultatet för 2009, säger Lars Håkansson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".