Landstingsråd lovar högre lön

Landstingsanställda som vidareutbildar sig ska få en högre lön när de kommer tillbaka.

Det säger landstingsrådet Suzanne Frank med anledning av Sverige Radio Kronobergs nyhet i går om att sjuksköterskor som vidareutbildar sig till speciaistsjuksköterskor erbjuds lägre lön när de kommer tillbaka.

-Min inställning och landstingets inställning är att utbildning ska betala sig. Om det är så att specialistsjuksköterskor får lägre lön efter utbildning så är det fel, säger Suzanne Frank.

Enligt Vårdförbundet är det dock inte ovanligt att utbildade specialistsjuksköterskor erbjuds en lägre lön när de kommer tillbaka efter utbildningen än vad de hade på sin tidigare sjukskötetjänst. Och det har lett till att vissa väljer att inte utnyttja sin utbildningen utan gå tillbaka till sin tidigare tjänst som sjuksköterska. Det händer också att vissa väljer att lämna landstinget.

Och möjligheten för vårdpersonal att välja arbetsgivare tror Suzanne Frank kommer att leda till att man får upp lönerna. Men i väntan på det kommer hon att ta kontakt med landstingets personalavdelning för en diskussion om lönesättning:

--Jag kommer omedelbart att ställa frågor till vår personalavdelning om detta så att vi får till stånd en revidering av det program som vi tidigare haft och som säger att de som väljer att utbilda sig ska få högre lön.

Lena Pettersson

lena.pettersson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".