Lessebo

FN-veteraner vill ha upprättelse - efter 50 år

Ivan Johnsson från Hovmantorp tjänstgjorde i Kongo under 60-talet och blev lovad tapperhetsmedalj efter att ha deltagit i hårda strider men fick inte det. Organisationerna FN-veteraner i Kongo och Fredsbaskrarna har nu vänt sig till ÖB för att Ivan och 13 andra ska få medalj, 50 år efter insatsen i Kongo.  

– Jag kan säga att nu på äldre dar och efter ett antal träffar med kompisar därifrån så har det ju dykt upp otäcka känslor, det kan jag ärligt erkänna, säger Ivan Johnsson.

Kongo blev självständigt från Belgien 1960. Efter självständigheten blev det inbörderskrig. FN fick uppgiften att hålla de stridande parterna i sär men det gick snett.

FN blev i stället en stridande part som med våld tvingades försöka skapa fred. Sverige deltog med både soldater och stridsflyg till FN-styrkan. 

Vid ett tillfälle blev 200 irländska FN-soldater instängda och omringade. Ivan Johnsson och 13 andra svenskar anmälde sig frivilligt till den styrka som skulle undsätta de 200 irländska soldaterna. Det blev hårda strider.

Blev några människor dödade under den här operationen?

– Ja, det blev det, det blev många människor dödade, säger Ivan Johnsson. 

Som ni sköt på?

– Yes, och det är ingenting som man är stolt över på något sätt, men strid är strid, säger Ivan Johnsson. 

Och ni blev lovade tapperhetsmedalj för den här insatsen?

– Ja, det kom från den irländska och den indiska befälhavaren att vi skulle få tapperhetsmedlaj för att de ansåg att vi gjort ett bra jobb och att de var stolta över oss, säger Ivan Johnsson.

Löftet om tapperhetsmedaljer infriades aldrig och nu har representanter för organisationerna FN-vetarener i Kongo och Fredbaskarna skrivit till ÖB och begärt att de 14 soldaterna som var med i det här försöket att undsätta irländarena ska få sina tapperhetsmedaljer. Och Ivan Johnsson vill ha en medalj. 

– En hedersbetygelese, ett kom ihåg om att vi var duktiga.

Om ni fick den, vad skulle det betyda?

– Ja, kanske en liten form av upprättelse, säger Ivan Johnsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista