Alvesta

Anställd tappade USB-minne med känsliga uppgifter om elever

I Alvesta har ett USB-minne med känslig information om skolelever hittats ute på en cykelväg. Det var en privatperson som hittade USB-minnet, och det har nu lämnats in till kommunens IT-chef Göran Lundahl.

Uppdaterad kl 10:15

– Det är tråkigt för individen och allvarligt för organisationen att vi har sådana här brister, säger IT-chefen Göran Lundahl.

Hur allvarligt är det att en anställd tappar den här typen av information?

– Det är allvarligt och det ska inte få förekomma. Informationen får inte lämna skolan, svarar Göran Lundahl.

Det var en privatperson som hittade USB-minnet på en cykelväg i Alvesta. Det visade sig innehålla känslig information om elever på mellanstadiet, som individuella utvecklingsplaner och omdömen om eleverna.

Det är en anställd på en skola som har brutit mot reglerna och fört ut USB-minnet från skolan och tappat det. Vad som händer med den anställde är nu upp till barn- och ungdomsförvaltningen att besluta om, säger IT-chefen Göran Lundahl, men för hans del gäller det att se till att det här inte händer igen.

– Det enda redskapet vi har är information. Vi kommer inte att kunna sätta några spärrar så att det blir omöjligt ur teknisk synpunkt, säger Göran Lundahl.


Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".