Många präster vet inte längre vad som förväntas av dem, enligt religionspsykologen Lennart Belfrage. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Präster känner sig utsatta

Var femte präst riskerar att bli utbränd. Det visar en avhandling som gjorts av religionspsykologen Lennart Belfrage. Och orsaken är många gånger att prästerna inte är säkra på vilken roll de har i dagens samhälle och att kyrkan ifrågasätts allt mer.

Enligt den avhandling som Lennart Belfrag har gjort, genomgår Svenska kyrkan just nu en djup identitetskris. Och det här får konsekvenser för prästerna som inte längre vet vad som förväntas av dem.

En mycket liten del av svenskarna har i dag en nära relation till kyrkan, vilket gjort att den centrala roll som kyrkan haft i nära 500 år börjar suddas ut. Samtidigt finns det stora skillnader i hur kyrkorådet (som styr församlingens arbete så det sker mot uppsatta mål) ser på prästyrket och hur prästerna själva ser på det.

Julia Bjerleus som är präst i Strängnäs, menar till exempel att kyrkorådets önskan om att kyrkan ska få fler besökare ibland blir en belastning.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".