Älmhult

Brottsligheten har halverats

Vissa brott ökar kraftigt i länet som helhet enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Samtidigt minskar brottsligheten stort i vissa enskilda kommuner. I Älmhult har brotten nästan halverats under januari och februari jämfört med samma period förra året.

Under februari anmäldes inte ett enda våldsbrott i Älmhults kommun. Och Erling Svensson som är polis i Älmhult har en teori om vad det kan bero på.

– Det är jättebra siffror. Det kan bero på att det inte är lika mycket nöjestillställningar för ungdomar som tidigare. Sådana tillställningar brukar resultera i en del bråk och slagsmål, säger han.

Ökar i Växjö, minskar i Älmhult
Som vi har berättat tidigare ökar vissa typer av brott i länet som helhet enligt statistik för januari och februari. Bland annat har sexualbrott, narkotikabrott och bedrägerier ökat kraftigt. Framförallt är det i Växjö som brotten ökar.

Men många kommuner i länet visar tvärtom positiv statistik. Där har brottsligheten istället minskat. I Älmhult och Markaryd har den nästan halverats.

I Älmhult anmäldes inte ett enda våldsbrott under februari månad, och det ska jämföras med 10 anmälningar under februari förra året.

Polisen har ingen förklaring
Även skadegörelse, stölder, bilinbrott och cykelstölder har minskat rejält. Och Erling Svensson som är stationsbefäl i Älmhult är förstås nöjd med att stölder och andra brott minskar men samtidigt har han ingen riktig förklaring till varför det är så.

– Nej någon förklaring till varför brotten minskat så mycket i januari och februari har jag inte, säger han.

Läs mer:

Anne Marchal
anne.marchal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista