Växjö

Skärpta regler för studielån

Nu ska studenterna bara bli garanterade studiemedel i fyra år, istället för sex. Har man då inte samlat ihop en viss mängd poäng efter fyra år blir man utan pengar. Det här föreslår den Studiesociala kommittén till regeringen. Men många studenter är kritiska.

– Det skulle få väldiga konsekvenser. Jag skulle behöva jobba mycket mer för att få ihop pengar och det skulle påverka mina studier, säger Johan Isaksson som studerar till civilekonom på Växjö universitet.

På måndag kommer regeringen att  få förslag från den studiesociala kommittén om hur man ska göra för att få studenter att ta examen snabbare. Ett av förslagen handlar om att CSN-tiden ska kortas.

Måste välja rätt från början
Enligt förslaget ska studenter på de längsta utbildningarna få pengar upp till sju år i framtiden, men den garanterade tiden för studielån kortas till fyra år. Har man då inte tagit minst 180 poäng inom en utbildning så är det stopp, så det gäller att välja rätt från början.

Johan Sterte, rektor vid Växjö universitet, förstår anledningen till förlslaget men är rädd att detta kommer hända:

– Fler studenter slutar utan att ta ut examen. Jag tycker att det är lite väl drastiskt att dra ner tiden till fyra år, säger Johan Sterte.

Studierna blir lidande
Även studenterna Mimmi Lejon och Kristina Sane är kritiska.

– Man kan ju inte läsa mer än en utbildning då. I så fall måste man jobba samtidigt och då blir studierna lidande, säger de.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista