Gamla bensinmackar på landet är snart historia. En femtedel av mackarna i länet riskerar nedläggning. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Bensinmackarna försvinner

Av de drygt hundra bensinstationerna i Kronobergs län riskerar nästan 20 att läggas ned inom de närmaste fyra åren. Det visar en färsk utredning som Energikontor Sydost har gjort.

Men många av de hotade bensinstationerna är möjliga att rädda. Samtidigt spelar de en stor roll på många mindre orter, säger Jonas Lööf som står bakom utredningen.

– Varje nedläggning medför en försämring av servicen på landsbygden. Det kan gälla till exempel affärer och verkstäder, säger Johan Lööf.

Måste sälja mer
Bensinbolagens krav på allt större försäljningsvolymer är ett skäl till att små bensinstationer hotas. Men också krav på kommande investeringar i säkerhet och miljö är ett hot.

– Det gäller förhållanden kring cisterner, avstånd till byggnader och så vidare och varje sådant krav i kombination med låg lönsamhet kan bli ett hot om nedläggning, säger Jonas Lööf.

Många mackar är hotade
Enligt utredningen är bensinstationer i bland annat Rottne och Kompersmåla utanför Ryd hotade i år, och inom de närmaste tre åren bensinstationer i bland annat Liatorp, Eneryda, Södra Ljunga, Torne, Rävemåla, Norrhult och Fridafors.

Med utredningen som bas ska nu Energikontor Sydost gå vidare för att vända utvecklingen tillsammans med kommuner, mackägare och ortsbefolkning.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".