15 kronor istället för 12 ska det kosta att parkera i centrum.
Växjö

Dyrare att parkera i centrum

Växjö kommun vill höja parkeringsavgifterna i centrum. Den nya avgiften för zon 1 föreslås bli 15 kronor i timmen istället för 12. Dessutom kan halva Stortorget bli bilfritt i framtiden. Reaktionerna på stan är blandade.

Anledningen till höjningen är att bilarna inte ska parkeras onödigt länge och på så sätt ska rörligheten öka i centrum.

– 15 kronor är ju lite väl mycket. Jag kommer nog att välja att cykla istället, säger Oskar Rudenius från Växjö som parkerade sin bil i zon 1 under fredagen.

Och Ulf Hedin som är ordförande för tekniska nämnden kan förstå om folk är irriterade.

- Men ibland måste man bita i det sura äpplet, och tänka att man får något tillbaka istället. Vi vill ju på det här sättet minska trafiken i centrala Växjö och få fler att cykla och åka buss, säger han.

I förslaget ingår också att 30-minutersparkeringarna ska bli avgiftsbelagda och att alla avgiftsblagda parkeringar utanför zon 1 ska kosta 3 kronor i timmen. Zon 3 försvinner och blir zon 2 istället. De 1 300 parkeringsplatserna i zon 2 blir avgiftsbefriade på lördagarna.

På torsdag nästa vecka ska tekniska nämndens arbetsutskott ta ställning till förslaget som också innebär att Stortorget ska bli delvis bilfritt. Det är något som Ann-Kristin Rasmussen från Lammhult är tveksam till.

– Man måste kunna parkera i stan för att kunna handla i stan. Särskilt om man har äldre människor med sig, säger Ann-Kristin Rasmussen som har sin mamma med sig i bilen.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".