Stort behov i sommar att prata om alkoholmissbruk

Nykterhetsorganisationen IOGT NTO:s nya jourtelefonnummer 020-808080 har under sommaren fått ta emot betydligt fler samtal än väntat - runt 60 samtal varje dag. Jourtelefonen vänder sig till människor som behöver prata om alkoholmissbruk.
Att så många ringer kan enligt Curt Thapper som är kamratstödjare på IOGT NTO i Växjö ses som både negativt och positivt. - Det tyder på att många lider, men också på att det inte är lika tabubelagt att prata om alkoholproblem längre. Den som ringer till IOGT NTO:s jourtelefon får prata med en nån som tidigare haft alkoholproblem. Tillsammans diskuterar man sitt eller sin anhöriges drickande, och vad det finns för hjälp att få. Om man vill kan man få träffa en så kallad kamratstödjare på lokal nivå. Enligt IOGT NTO:s siffror ökar alkoholkonsumtionen ständigt. Idag har cirka tio procent av Sveriges befolkning grava alkoholproblem. Och det är under dom varma sommarmånaderna som vi dricker mest. - Dels har man då mer fritid, och dels tar man då hem mycket alkohol från sina utlandssemestrar, säger Curt Thapper.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".