Ont om vårdpersonal i sommar

Det saknas vårdpersonal, både inom länssjukvården och i den kommunala verksamheten, inför semestrarna i sommar.

Inom Landstinget Kronoberg saknas exempelvis 18 sjuksköterskor, och det leder till att många i den ordinarie personalen tvingas jobba extra för att täcka upp för lediga kollegor. Något som upprör Vårdförbundet.

- Det är oerhört beklagligt att medlemmarna behöver jobba mer än vanligt, säger Karin Jisborg Hultgren som är vice ordförande i Vårdförbundet Kronoberg.

Precis som vanligt är det ont om vårdpersonal inför sommarens semestrar. Både kommunerna i Kronoberg och landstinget gör sitt bästa för att fylla ut luckorna när den ordinarie personalen ska vara ledig, men i många fall når man inte ända fram.

Jobbigast är situationen inom Landstinget Kronoberg där det i slutet av mars saknas 18 sjuksköterskor. Tidigare somrar har Landstinget erbjudit dom anställda extra ersättning om de inte lägger semestrarna på sommaren.

- Risken är att det som verkar lockande på kort sikt kan få negativa konsekvenser på längre sikt. Folk behöver en återhämtning, menar Karin Jisborg Hultgren.

Ett annat sätt att lösa problemen är att utnyttja bemanningsföretag och via dom hyra in personal. Ett betydligt dyrare alternativ, men inte något som personalchefen på Landstinget Kronoberg, Stefan Bergström, utesluter.

- Nej jag kan inte utesluta detta vid den här tiden på året. Men jag har förhoppning om att det ska lösa sig, säger Bergström till SR Kronoberg.

Helt klart är att situationen måste lösas. För annars finns risken att patientsäkerheten inte kan garanteras.

- Arbetsgivaren måste skapa förutsättningar så att personalen kan erbjuda en god och säker vård, avslutar Karin Jisborg Hultgren, vice ordförande i Vårdförbundet Kronoberg.

Marcus Sjöholm

marcus.shoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".