Dataspelande kan förbättra synen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Kronoberg

Dataspel kan förbättra synen

En pilotstudie visar att dataspel kan ha positiv effekt på synen. I studien förbättrades ögonens kontrastkänslighet hos personer som spelade actionspel

När en grupp personer, som inte brukar spela dataspel, sattes framför det actionfyllda spelet Call of Duty 2 fick de förbättrad kontrastkänslighet. Studien var en pilotstudie som gjordes av amerikanska och israeliska forskare.

Lättare skilja mellan ljusa och mörka kontraster 
Kontrastkänslighet handlar om var gränsen går för hur svaga kontraster mellan ljust och mörkt man kan uppfatta. Ibland kan den förmågan bli sämre med åldern.

Kontrastkänsligheten består av två delar, dels det optiska systemet i ögat, och dels hur man i nervsystemet upplever kontrasten. Och det är just nervsystemets del som forskarna nu menar att dataspel kan förbättra.

Studien får kritik
Men studien får kritik av professor Per Söderberg vid Uppsala universitet. 

– Det finns en del metodologiska problem med studien som gör att det är svårt att dra så långtgångna slutsatser, men det är en kul idé.

Spelets snabbhet avgör 
Den testgrupp som spelade det långsamma spelet The Sims 2 förbättrade inte synen på samma sätt. Det ska alltså vara actionspel där ögonen måste vara snabba för att det ska bli någon synförbättring. 

Pilotstudien har för dåligt underlag för att man ska kunna dra några säkra slutsatser, men dataspel skulle kunna vara ett alternativ för vissa patienter efter hjärnblödning: 

– Då skulle man kunna tänka sig att använda det här som en typ av terapi, om det verkligen visar sig att dataspelandet verkligen är bra för synen, säger Per Söderberg.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".