Juha Toropainen, biträdande länsveterinär i Kronobergs län, framför tavlan med djurskyddsärenden. Foto: Karin Ernstsson/SR Kronoberg
Kronoberg

Kaos på länsstyrelsen - djurskyddet fungerar inte

Länsstyrelsen som tog över djurtillsynen från länets kommuner vid årsskiftet är överhopad med anmälningar om djur som far illa. Handläggarna hinner inte ens åka ut och kontrollera hur det står till. Nu slår biträdande länsveterinären larm.

– Om det fortsätter på det här viset har vi svårt att reda ut det och det är djuren som kommer i kläm naturligtvis, säger Juha Toropainen. 

Från årskiftet tog länsstyrelserna i landet över djurskyddet från kommunerna. Det skulle bli mer rättssäkert var det sagt. Men i Kronobergs län har det inte fungerat, Man har alldeles för lite personal för att hinna med ens en bråkdel av alla anmälningar och andra ärenden som rör djurskyddet. Personalen går på knäna, säger Juha Toropainen.

Ärvde gamla ärenden
Under januari, februari och mars har det bara varit tre djurskyddshandläggare på länsstyrelsen. Ytterligare en handläggare är nu under inskolning.

Förutom alla nya anmälningar som kommit in från allmänheten och kommuner efter nyår - fick man också ärva dom åtta kommunernas gamla djurskyddsärenden.

Det innebär i dagsläget cirka sammanlagt 250 ärenden.

Djur hamnar i kläm
Listan över anmälningar är lång, det handlar om hästar som är vanvårdade i Ljungby, katter som far illa i Alvesta och så vidare och så vidare. Handläggarna måste prioritera mycket hårt, säger Juha Toropainen.

– De mest akuta fallen hoppas jag vi hinner ta hand om, men fortsätter det så här så kommer det helt klart bli djur som hamnar i kläm

För att få någon slags koll över alla anmälningar har man på djurskyddshandläggarnas kontor satt upp en stor karta över länet och märkt ut med nålar var någonstans djurhållningen har anmälts. Kartan är fullkomligt översållad med nålar och flaggor i olika färger och när Juha Toropainen börjar räkna nålarna, inser han att mellan 70-80 anmälningar har man inte ens hunnit med att kolla upp.

– Det är inte acceptabelt, säger han.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".