Älmhult

Stena kan komma att anmälas

Länsstyrelsen kommer troligen göra en åtalsanmälan mot företaget Stena Aluminium. Detta efter att kraftig rökutveckling uppstod på företagets anläggning i Älmhult i förra veckan.

Robert Rosenqvist som är länsstyrelsens miljöskyddshandläggare anser att det är allvarligt att företaget inte kontaktade länsstyrelsen efter olyckan.

- Enligt lag måste företag anmäla händelser där människors hälsa eller miljön kunde ha kommit till skada, detta för att vi i vår tur kan informera allmänheten, säger han.

Men Stenas vd Staffan Persson anser inte att företaget gjort något fel. Enligt honom var det aldrig någon fara för allmänheten.

- Det som hände var att aluminium reagerade med luft. Men vi kvävde den här reaktionen omedelbart, säger han.

Han menar också att om vädret varit annorlunda, den aktuella dagen, hade man inte ens sett molnet.

- Det var klart den här dagen och 12 minusgrader, det gjorde att man såg ett moln. Men det fanns absolut ingen risk att något skulle hända, säger han.

När länsstyrelsen lämnar ärendet vidare blir det en åklagare som kommer avgöra om företaget begått något brott mot miljöbalken.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".