49 jobb räddas efter förhandlingar

49 jobb räddas inom glaskoncernen Kosta Boda. Det står klart när MBL-förhandlingnarna nu är klara. Totalt varslades 158 personer om uppsägning i maj och av dom kommer 78 sägas upp. 31 personer kommer sluta med avtalspension eller så kallad naturlig avgång.
Det har varit intensiva förhandlingar mellan Industrifacket och företagets ledning under dom senaste veckorna. - Vi har kommit fram till att det inte går att låta så många som 77 personer gå, om man vill driva företaget framåt, säger Peter Danielsson, ordförande för Industrifacket. Under onsdagen har de anställda informerats om uppsägningarna. Det blir i Orrefors som de stora neddragningarna görs. Där försvinner 46 personer, 40 genom uppsägning, 6 genom avtalspension eller naturlig avgång. För Kronobergs båda bruk Kosta och Sandvik ser situationen betydligt bättre ut. Av dom 24 som varslades på Sandvik i Hovmantorp och i Kosta sägs bara 3 personer upp. - Vi har lyssnat noga på fackets synpunkter och kommit fram till att vi varslat för många. Det här innebär att vi kan behålla viktig kompetens, säger Orrefors Kosta Bodas VD Håkan Cöster.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".