Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kronoberg

Fler olämpliga vapeninnehavare anmäls

Antalet anmälningar av olämpliga vapeninnehavare ökar kraftigt

Ett rekordstort antal patienter i Kronobergs län anmäldes förra året som olämpliga att äga vapen.

En förklaring till ökningen är att polisen har tryckt på och informerat sjukvården om läkarnas anmälningsskyldighet och det har gett resultat

- Läkarna har en skyldighet enligt vapenlagen att anmäla både fysisk och psykisk åkomma, säger vapenhandläggare Michaela Eileby på Polisen i Växjö

På två år har antalet anmälningar mer än fördubblats, 2007 anmäldes 30 och 2008 86 personer. Alla patienter som läkarna anser olämpliga att äga ett vapen ska rapporteras till polisen.

Men det är i stort sett bara läkare som arbetar inom psykiatrin i Växjö som anmäler sina patienter, bara ett fåtal anmälningar har gjorts av allmänläkare på länets vårdcentraler berättar Michaela Eileby.

- Polisen har ett bra samarbete med sjukvården, men det kunde fungera bättre på vårdcentralerna, säger Michaela Eileby

Sverige är ett av Europas vapentätaste länder och polisen vapenhandläggare i Växjö Michaela Eileby bedömer att mörkertalet när det gäller personer som är olämpliga att äga vapen är mycket stort.

Vad kan man göra för att förbättra kontrollen?

- Det skulle i så fall vara en samkörning med sjukhusets register med vårt vapenärendesystem. Men det går inte på grund av sekretessreglerna.

Så sekretessen skyddar personer som är olämpliga att inneha ett vapen?

- Ja, eftersom vi inte får samköra våra register; så långt har vi inte kommit än, säger Michaela Eileby.

Tomas Lindberg

tomas.lindberg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".