Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Jordbruksverket vidtar åtgärder mot bristande djurskydd

På Jordbruksverket reagerar man kraftigt på att djur i länet som misstänks fara illa, riskerar att bli utan hjälp på grund av att länsstyrelsen inte klarar av att hantera alla anmälningar som kommer in. Något vi berättade i tisdags.

- Det är mycket allvarligt, vi har inte fått signalerna tidigare från något län att man inte klarar anmälningsärendena, säger Malin Engdahl kontrollchef på avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket.

Det var många som fruktade att djurskyddet skulle bli sämre när länsstyrelserna tog över ansvaret från kommunerna vid årsskiftet.

Tanken med att föra över djurskyddet till staten var att det skulle bli effektivare, mer likvärdiga bedömningar och mer rättssäkert. Men det har precis blivit tvärtom på många länsstyrelser i landet.

I Skåne till exempel har en veterinär JO-anmält länsstyrelsen för att vanvårdade hästar fått lida onödigt länge på grund av allt för sena åtgärder.

I tisdagsmorse kunde vi berätta om krisen i vårt län. Cirka 70-80 anmälningar om att djur far illa har de få handläggare som jobbar på den nya myndigheten inte ens hunnit kolla upp på grund av tidsbrist och den stora mängden ärenden som man måste hantera. Länsveterinär Juha Toropainen slog larm om att situationen börjar bli ohållbar:

- De mest akuta ärendena hoppas jag vi hinner ta hand om, men fortsätter det så här blir det helt klart djur som hamnar i kläm.

Och med anledningen av situationen i Kronobergs län kommer nu Jordbruksverket direkt att vidta åtgärder.

Idag torsdag kommer Jordbruksverket att gå ut till alla länsstyrelser och begära in en lägesrapport.

- Utifrån det får vi sedan bestämma om vi ska gå till regeringen, säger Malin Engdahl

Karin Ernstsson

Karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".