Kronoberg

Riksdagsledamot tycker djurskyddet är en katastrof

Det var fel att flytta djurskyddet från kommunerna till länsstyrelsen. Det ansåg bland andra Carina A Elgestam, socialdemokratisk riksdagsledamot från länet, som inför riksdagsbeslutet varnade för följderna av att låta djurskyddet hamna under länsstyrelsen.

Och efter de senaste dagarnas besked om att länsstyrelsens djurskyddsinspektörer inte hinner med alla besök ute i länet , säger Carina A Elgestam så här:

– Först tänker jag att vad var de vi sa? Vi ansåg ju att det här var fel väg att gå för att stärka djurskyddet. Och det är ju djuren som blir lidande och drabbade av det här.

Länsstyrelsen tog över ansvaret för djurskyddet från kommunerna vid årsskiftet, och länsstyrelsen fick då också ärva ett stort antal ärenden från länets kommuner. Sammanlagt har man nu över 200 ärenden att hantera. Det gäller allt från vanvårdade hästar till misskötta katter. Vi har tidigare rapporterat om att i många av de ärendena har djurskyddsinpektäörerna inte hunnit göra nåt besök på plats:

– Det ska ju handla om mellan 70 och 80 ärenden och det tycker jag är en katastrof, säger Carina A Elgestam.

Carina A Elgestam tycker det är givet att om det tidigare fanns sex djurskyddsinspektörer i länet och nu fyra så hinner de inte med lika mycket.

Och ansvaret ligger hos jordbruksministern och regeringen som drivit igenom förändringen tycker hon.

– Syftet var att djurskyddet skulle bli effektivare och mer likvärdigt mellan kommunerna, men om man inte hinner med så visar ju det att något är fel, säger Carina A Elgestam.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".