Uppvidinge

Jobbsugna förtidspensionärer

Uppvidinge kommun är bäst i landet - åtminstone när det gäller antalet förtidspensionärer som vill återgå i arbete. Det visar statistik från Försäkringskassan.

De förtidspensionärer som känner att de kan och vill börja jobba eller studera igen kan ansöka hos Försäkringskassan om att samtidigt få behålla sin ersättning, och det är i den statistiken som Uppvidinge sticker ut.

- Naturligtvis är jag förvånad. Det finns jättemånga kommuner i landet så att vi skulle vara den som ligger högst är lite oväntat, säger Thomas Karlsson som är områdeschef för Försäkringskassan.

Och han tror att det är det höga ohälsotalet i Uppvidinge som är orsaken till de många ansökningarna.

Sedan årsskiftet har förtidspensionärer, alltså personer med en icke tidsbegränsad sjukersättning beviljad före 2008, möjlighet att jobba eller studera utan att förlora sin rätt till sjukersättning.

Ser man till antalet sökande och jämför med det totala antalet som har sjukersättning så ligger Uppvidinge i topp i hela sverige med 3,7 procent som vill jobba.

Från regeringen hoppas man att många ska nappa på möjligheten att pröva sin arbetsförmåga. Ett tak har dock satts upp. Sjukersättningen och inkomsten får tillsammans inte överstiga 328 000 kronor per år.

De förtidspensionärer som har jobbat enligt de gamla reglerna måste också ansöka på nytt. Annars riskerar de att få betala tillbaka pengar eftersom Försäkringskassan kommer att särgranska 2009 års taxering.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".