Stefan Lövén IF Metalls orförande. Foto:Anders Nyberg
Lessebo

IF Metall vill rädda glasriket

Fackförbundet IF Metall lämnar idag flera förslag på hur den svenska glasindustrin ska kunna räddas.

Det handlar bland annat om stöd till marknadsföringen av Glasriket och om utbildningsinsatser för de glasarbetare som riskerar uppsägning.

Stefan Löfven, ordförande i IF Metall, besökte på torsdagen glasbruken Åfors, Kosta och Orrefors, där han bland annat träffat en grupp fackliga företrädare inom glasindustrin.

Förutom IF Metalls krav på lånegarantier och utbildningspaket likt de som gavs till fordonsindustrin, så kräver också IF Metall ett marknadsföringspaket, så att man ska kunna ta marknadspositioner i utlandet. I rapporten skriver IF metall att man också står bakom regionförbundets och kommunernas arbete med glasindustrin, och Stefan Löfven hoppas nu att regeringen börjar agera.

– Glasindustrin är unik och är en angelägenhet för hela Sverige. Den har också en stor betydelse för besöksnäringen i regionen, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".