Planerade vindkraftverk oroar bland annat kyrkan. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Uppvidinge

Grannar överklagar och protesterar mot vindkraftverk i Uppvidinge

Grannar till det planerade vindkraftverket i Nottebäck, Linnérs vindbruk, överklagar nu kommunens bygglov. Bland dem som överklagar finns Växjö stift som menar att den planerade vindkraftsutbyggnaden kan lägga en död hand över deras egen verksamhet.

– Det finns en regel om en säkerhetszon på 500 meter kring ett vindkraftverk som kan göra det svårt för oss att i ett senare skede bygga på vår mark, säger stiftjägmästare Claes Göran Johansson som förvaltar Växjö stifts skogar:

Om det 149 meter höga vindkraftverket i Nottebäck byggs befarar Claes Göran Johansson på Växjö stift att det blir omöjligt för stiftet att både bygga bostäder och eget vindkraftverk på stiftets fastighet.

Sex andra fastighetsägare skriver i sitt gemensamma överklagande att skogen kring Madkroken och Norrsjön i Nottebäck är mycket viktigt ur rekreationssynpunkt och därför bör länsstyrelsen avslå kommunens byggnadstillstånd, man anser också att kommunen borde ha avvaktat med att ge det här bygglovet tills kommunens översiktsplan för vindkraftverksexploateringen i kommunen är klar. Översiktsplanen väntas bli klar nu i april.

Om nu Linnérs vindbruk till slut ändå får sitt tillstånd att bygga sitt vindkraftverk begär Växjö stift att få ekonomisk kompensation

– Värdet på stiftets fastighet kan påverkas negativt. Frågan är hur man i det här fallet gör en avvägning mellan grannens och våra intressen. Den här frågan måste diskuteras, säger Claes-Göran Johansson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".