Snytbaggen är en av de insekter som gillar att mumsa sig igenom skogen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Inga giftfria plantor till salu

Ännu finns inget alternativ till gift mot snytbaggen som förstör i våra skogar. Sveaskogs dotterföretag Svenska Skogsplantor har bara lyckats producera en bråkdel av de giftfria plantor som behövs för att ersätta kemisk behandling mot snytbaggen.

– Vi har slagit nytt rekord i år. Vi har behandlat 1,2 miljoner plantor men det räcker inte på långt när om man ser till hela behovet för södra Sverige och inte ens till Sveaskogs interna behov, säger Martin Lindell affärsutvecklingsansvarig på Svenska skogsplantor.

Så man kan inte köpa de här plantorna idag?

– Nej, de finns inte ut på den öppna marknaden.

De giftfria och sandbehandlade plantorna kallas conniflexplantor. Svenska skogsplantor har inga conniflexplantor att sälja i år och inte heller nästa trots att man då hoppas kunna fördubbla produktionen till 2,4 miljoner plantor. Men skogsbrukets behov är mycket större än så. I södra Sverige planteras årligen runt 100 miljoner plantor.

Sanden stoppar snytbaggen
Idén till conniflexplantan som är behandlad med lim och sand kläcktes för omkring 15 år sedan. Sanden på plantan gör att snytbaggen inte kommer åt att äta av den åtråvärda och näringsrika barken.

Sandskyddet är alltså ett alternativ till giftbehandlingen som hårt kritiserats av miljörörelsen och Svenska skogs- och träfacket, men ännu har man inte lyckats automatisera produktionen och det krävs för plantan inte ska bli för dyr.

– Nu vet vi att conniflex funkar som metod. Det vi jobbar med nu är att fixa tekniken för en storskalig produktion och det är ett stort steg att lösa, säger Martin Lindell.

Alternativ till giftet måste fram
Idag använder det certifierade skogsbruket ett snytbaggegift som heter Merit Forest som är godkänt av kemikalieinspektionen fram till 2014. Därefter måste skogsbruket få fram ett mekaniskt alternativ till giftet och det kan vara möjligt att klara tror Martin Lindell.

– Om allt fortsätter enligt planerna så tar det två till tre år tills vi är uppe i volym. Det är realistiskt att tro att vi 2012, 2013 ska få ut stora volymer på den öppna marknaden.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".