Gemla-barn får skolskjuts av säkerhetsskäl

En tungt kriminellt belastad man i 50-års-åldern är orsak till att Växjö kommun tvingas betala skolskjuts för ett tiotal barn i det lilla samhället Gemla.
Mannen, som är dömd flera gånger av Växjö Tingsrätt, bor i ett hus som barnen måste passera när de går till skolan. Därför är barnen rädda varje gång de går förbi, säger flera föräldrar som Sveriges Radio Kronoberg varit i kontakt med. Mannen är bland annat dömd för misshandel, olaga hot, rattfylleri och vapenbrott. Sedan november förra året betalar alltså Växjö kommun för transport av eleverna, till och från skolan, till en kostnad av 100´000 kronor per läsår. Men till en början sa kommunen "nej" eftersom kriterierna för skolskjuts inte uppfylldes. - Vi har regler att följa när det gäller skolskjutsar, berättar Thomas Berglund, chef för Skol- och Barnomsorgsförvaltnignen i Växjö. - Främst handlar det om att eleven måste ha ett visst avstånd till skolan, men det finns också regler om vägen skulle vara exempelvis hårt trafikerad och på så sätt vara farlig. Men inget av dessa skäl kunde åberopas, säger Berglund. Men efter att både kommunalrådet, Carl-Olof Bengtsson (s) och kommunchefen Marita Svensson gjorde bedömning att barnens väg var farlig på grund av den kriminella mannen, valde kommunen ändå att stå för kostnaderna för den unika skolskjutsen. Polisen har varit inkopplad, men i nuläget finns inget mer att göra, säger chefen för närpolisen Ola Severinsson. Thomas Berglund är noga med att poängtera att det här handlar om ett undantagsfall: - Det här innebär inte att elever som känner sig hotade av exempelvis hundar, vildsvin eller älgar, kan få transport till skolan. Även om det tycks vara vissa som tror det... Skol- och barnomsorgschefen i Växjö, Thomas Berglund, har tillsammans med kommunchefen Marita Svensson nu tagit beslut om att skolskjutsen ska finnas kvar även under hösten. Sveriges Radio Kronoberg har försökt komma i kontakt med mannen, men inte lyckats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".