Växjö

Landstinget behåller patienters mobiler - trots kammarrättsbeslut

Landstinget Kronoberg får inte uppskov med att lämna tillbaka mobiltelefonerna till patienterna på den rättspsykiatriska regionkliniken. Det har kammarrätten beslutat. Men landstinget tänker inte lämna tillbaka några mobiler.

Det är nu ett år sen rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö meddelade att man inför ett generellt mobiltelefonförbud på kliniken. Bakgrunden var att några intagna patienter hade fortsatt att begå brott med hjälp av sina telefoner. 

Men patienter reagerade och anmälde kliniken till Socialstyrelsen.

Varje enskilt fall ska prövas
I september 2008 meddelade Socialstyrelsen att klinken har gjort fel och att man måste prova varje enskilds patients rätt till att ha mobil.

Men det beslutet struntade landstinget i, vilket gjorde att Socialstyrelsen dömde landstinget att betala 200 000 kronor i vite.

Även detta vägrade landstinget göra, och begärde istället inhibition, det vill säga att man skulle få uppskov, både när det gäller att lämna tillbaka mobilerna, och när det gäller att betala vitet. Landstinget ville på det sättet köpa sig tid, för att få igång en diskussion med Socialstyrelsen och få dem att ompröva sina beslut.

Landstinget tolkar annorlunda
Men inte heller detta har gått landstingets väg. För både länsrätten i Skåne och kammarrätten i Göteborg har nu sagt nej till inhibition. Och det här skulle kunna tolkas som att landstinget nu måste lämna tillbaka mobiltelefonerna. Men så tolkar inte landstinget det.

– Nej, så har vi inte uppfattat rättsläget. Vi ska komma ihåg att sakfrågan ännu inte är prövad i juridisk mening, säger Börje Lindqvist, som är landstingsdirektör.

Mobilförbudet ska prövas av länsrätten
Börje Lindqvist anser att Socialstyrelsens beslut när det gäller mobiltelefonerna inte väger tillräckligt tungt, utan att man måste pröva mobilförbudet i en domstol innan man kan säga vem som har rätt och fel. Landstinget har nu också lämnat in ett överklagande om förbudet till länsrätten.

Skulle länsrätten säga nej, då går man vidare till kammarrätten.

– Vi är beredda att driva den här frågan, så långt som det är möjligt, säger landstingsdirektör Börje Lindqvist.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".