1 av 2
Vårdcentralen Birka tvingas troligen att säga upp personal för att klara av sparkraven. Foto: Jens Pehrson/SR Kronoberg
2 av 2
Verksamhetschefen på vårdcentralen Birka, Kerstin Eriksson, måste minska verksamheten med 20 procent. Foto: Jens Pehrson/SR Kronoberg
Kronoberg

2 500 patienter har flytt Birka

Vårdval Kronoberg har varit igång i drygt en månad och nu är det ännu tydligare vilka som är vinnare och vilka som är förlorare. Vinnarna är de privata vårdcentralerna, till exempel Specialistläkargruppen. Bland förlorarna finns flera av de landstingsdrivna vårdcentralerna. Birka har tappat 2 500 patienter och måste troligen säga upp personal.

Vårdcentralen Birka i Växjö där Kerstin Eriksson är verksamhetschef, är en av de stora förlorarna.

– Ja, vi har ju cirka två miljoner som vi ska göra en besparing på och vi ska minska verksamheten med cirka 20 procent, säger Kerstin Eriksson.

Personalnedskärningar väntar
Nästan 2 500 personer har lämnat Birkas vårdcentral sedan vårdvalet inledes och nu börjar man se hur patienttappet påverkar vårdcentralens verksamhet. För med varje listad patient följer en ersättning från landstinget till vårdcentralen. Ju fler patienter, desto mer pengar. Och på Birka som har tappat kommer personalnedskärningar troligen att bli följden säger Kerstin Eriksson.

– Vi tittar ju nu på olika yrkeskategorier. Olika yrkeskategorier är det ju olika prislapp på så det slår ju lite olika, säger Kerstin Eriksson.

Kan byta när man vill
Cirka 33 000 kronobergare har hittills gjort ett aktivt val av vårdcentral. Och det innebär att vårdpengen som följer med dem som har valt också ska fördelas om bland vårdcentralerna. Och eftersom att det är fritt fram att välja om vårdcentral när som helst så är ersättningen till vårdcentralerna inte statisk.

– Därför är vi ju måna om att våra patienter stannar kvar och inte byter för ofta, för i och med det kan det bli en rörlighet som är svårare att hantera, säger Kerstin Eriksson.

Ska inte märka av besparingarna
Och just att pengarna följer med patienten gör att Kerstin Eriksson inte tror att de patienter som är listade på Birka kommer att märka av besparingarna speciellt mycket.

– Det är färre som är listade hos oss så egentligen så ska man inte märka av det, säger Kerstin Eriksson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".