Dödsolyckorna minskar men snart drar påsktrafiken igång och då brukar det vara många som dör i trafiken. Foto: Jens Pehrson/SR Kronoberg
Kronoberg

Krisen ger färre dödsolyckor, tror NTF

Antalet dödsolyckor på länets vägar minskar. Förra året dog 11 personer, jämfört med 19 personer året dessförinnan. Och enligt NTF är en anledning den ekonomiska krisen.

– Det kan bero på att folk håller igen lite på körningen. Det börjar bli dyrt med bensin och folk kanske kör mindre och försiktigare, säger Bo Rönnebring som är verksamhetsledare på NTF Kronoberg.

Förra året dog 11 personer på vägarna i Kronobergs län, det är en minskning med 47 procent jämfört med 2007. Och mindre pengar i plånboken kan alltså vara en anledning, tror NTF.

Tillfällig svacka
I år verkar den positiva utvecklingen dock ha kommit av sig, i alla fall lite grann. Under första kvartalet 2009 har tre personer dött i trafiken i länet, samma period 2008 var det två stycken. Men Bo Rönnerbring tror att det kan vara en tillfällig svacka.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser, det kan vara en tillfällighet, säger han.

Många dör i påsktrafiken
Snart sätter påsktrafiken igång över landet, och dessvärre måste man då räkna med att några människor kommer att mista livet. De senaste åren har i genomsnitt åtta personer i landet omkommit mellan skärtorsdagen och annandag påsk. Men det finns sätt att undvika olyckor.

– Var utvilad, ha en trafiksäker bil, håll hastigheten och ha bilbältet på, säger Bo Rönnebring.

Men det är ju såklart också viktigt att vara nykter när man sätter sig i en bil.

– Vi vet att det förekommer alldeles för mycket rattfylleri under storhelger, säger Bo Rönnerbring på NTF Kronoberg.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".