Kronoberg

Viktigt logga ut med ny lag

Vikten av att logga ut från sitt datakonto har nu blivit högaktuell för studenterna på Växjö universitet. I och med den nya Ipred-lagen så riskerar man nämligen att dras inför domstol om man glömmer utloggningen.

Ipred-lagen, som trädde i kraft den 1 april, ska göra det lättare för innehavare av upphovsrätt att få fast de som laddar ner deras verk utan tillstånd.

Samtidigt innebär dock detta att den student som glömmer att logga ut från sitt konto på universitet riskerar att själv hamna inför domstol ifall någon annan använder kontot för olaglig nedladdning.

Måste logga in och ut
Enligt Anders Helgesson som jobbar med It-frågor på Växjö universitet så krävs det med något enstaka undantag att man loggar in för att använda en dator på universitet, vilket också innebär att universitetet kan spåra med vilket konto en nedladdning har skett.

– Eftersom man nu tar och identifierar folk efter vilket namn man har så kommer det ju vara väldigt viktigt att ingen annan kan använda namnen. Man får nästan jämföra det här med någon form av bankkort, säger han.

Studenter är försiktiga
De studenter på Växjö universitet som nyheterna pratade med sa sig dock inte ha blivit försiktigare i och med Ipred-lagen, eftersom de redan tidigare varit försiktiga.

– Nej inte med just utloggning och sånt, men man tänker ju på det mera, säger Elin Svensson.

David Spånberger
nyheter.kronoberg@sr.se