Kronoberg

Veterinär vägrade undersöka föl

En veterinär från Kronobergs län har blivit anmäld för felbehandling av ett nyfött föl som dog. Nu har hon fått en erinran av veterinära ansvarsnämnden eftersom hon vägrade att undersöka fölet.

Under en natt i september 2007 föddes ett föl på en gård i Mellansverige. Ägarna ringde veterinären som då jobbade på en veterinärstation i närheten eftersom de var oroliga för att fölet inte fick i sig den viktiga råmjölken. Hon gav då rådet att lämna fölet och stoet i fred.

Ett tag senare började fölet må dåligt men trots sammanlagt sex telefonsamtal till veterinären vägrade hon komma dit och undersöka hästen. Klockan tre på eftermiddagen kollapsade fölet och ägarna fick nu inte kontakt med veterinären utan tvingades köra till Oslo veterinärhögskola. Fölet dog på vägen dit.

Veterinären säger själv att hon inte uppfattade att situationen var så allvarlig och att hon var uttröttad på grund av hög arbetsbelastning.

Men både Jordbruksverket och Veterinära ansvarsnämnden anser att hon har gjort en allvarlig felbedömning och borde ha undersökt fölet på plats. Därför får hon nu en erinran.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".