Chaufförer varnar för utländska timmerbilar

Utländska timmerbilar är i så dåligt skick att timret kan ramla av ute i trafiken. Den varningen kommer nu från svenska lastbilschaufförer. Efter de senaste årens stormar fick utländska timmerbilar tillfälliga tillstånd att köra i Sverige. Men trots att tillståndet sedan länge gått ut, fortsätter de att köra i Sverige.

Per Claesson äger Claessons åkeri i Nydala utanför Värnamo.

– Tappar de något så kan vad som helst hända. Deras skogsbolag ställer kanske inte samma villkor som våra, säger Per Claesson.

Nyligen tappade en estniskregistrerad lastbil stora mängder timmer i samband med en kraftig inbromsning på väg 23 utanför Växjö.

Glashala stockar
Och mycket av det timmer som transporteras nu är känsligt eftersom det ofta handlar om glashala stockar som bevattnats i spåren av de senaste årens stormar. Magnus Gunnarsson är ombudsman på Sveriges Åkeriförbund.

– Jag anser att hela kedjan har brustit när det gäller trafiksäkerheten, säger han.

Genom att starta företag i Sverige så kan utländska åkerier köra inhemsk trafik, något som enligt Sveriges Åkeriförbund inte förekom innan stormarna Gudrun och Per.

Svenska chaufförer upprörda
Och de svenska chaufförerna är upprörda över att skogsbolagen fortsätter anlita utländska lastbilar. Förutom ökad konkurrens menar svenska åkerier att utländska åkare slarvar med säkerheten.

Men Per Braconier som är informationsdirektör på Södra Skogsägarna, ett av de skogsbolag som anlitar utländska åkerier menar att de ställer samma krav på alla åkerier oavsett nationalitet.

Läs mer:

David Svanberg
nyheter.kronoberg@sr.se