Lars Behrenz, docent i nationalekonomi. Foto: Jens Pehrson/SR Kronoberg
Kronoberg

"Det kunde varit värre"

Prognoser från arbetsförmedlingen pekar på att arbetslösheten i Sverige kommer att stiga uppemot 10 procent under nästa år. Och vi får vänja oss vid en hög arbetslöshet och att varslen duggar tätt i åtminstone två år till, det säger Lars Behrenz som är docent i nationalekonomi på Växjö universitet.

Men samtidigt måste man tänka framåt säger han, för krisen kommer inte att vara för evigt.

– Förhoppningsvis bara i ett och halvt och år framåt, men det finns också en risk att de blir bestående. Man har sett det i tidigare krisar att man hoppar upp på en hög arbetslöshetsnivå och sen är det inte alla länder som går ner till den nivån där man var tidigare utan att man hamnar kvar på den höga nivån, vi får hoppas att vi inte hamnar där, säger Lars Behrenz.

Tre gånger så många varsel
Den ekonomiska krisen i världen fortsätter att slå hårt mot den svenska och kronobergska ekonomin. Statistik från Arbetsförmedlingen visar att det redan under 2009 lagts nästan tre gånger som många varsel som det lades under hela 2007 i Kronobergs län.

Och många av de lagda varslen resulterar också i uppsägningar och arbetslöshet. 3,8 procent av Kronobergarna var arbetslösa i februari i år, nästan en fördubbling jämfört med för ett år sedan. Motsvarande siffra för landet som helhet är 4,7 procent.

Hyfsat läge ändå
Men trots många varsel och högre arbetslöshet i Kronoberg tycker inte Lars Behrenz att man ska måla allt i svart.

– Det är ett hyfsat läge om man jämför med Sverige i helhet. Tittar man på siffrorna känns det som om att det kunde vara värre än vad det är, säger Lars Behrenz.

Företagarna har en viktig roll säger nationalekonomen Lars Behrenz, det gäller att vara flexibel och att faktiskt våga satsa.

– När det är dåliga tider är det också läge att tänka lite nytt och att satsa framåt. Det är billigt att låna, det är billigt att anställa, det är läge att satsa på nya fräscha idéer, säger Lars Behrenz.

Ser man det historiskt att det är så det fungerar?

– Nej, det verkar vara så att folk är ganska försiktiga och när det är kristider så tänker alla att ”det går nog åt pipan, jag gör ingenting”. När det är goda tider så ska alla satsa men egentligen så finns det inget bättre läge än just nu att utveckla idéer, säger Lars Behrenz.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".