Bensinstation riskerar böter för ensamarbete

En bensinstation i Växjö kan tvingas att betala 50 000 kronor i så kallat vite, om de fortsätter låta personalen arbeta ensamma på nätterna.

Alternativet är att macken låser entrén och att all försäljning sker genom en nattlucka. Det har Arbetsmiljöverket beslutat.

Bensinstationen har utsatts för både rån och rånförsök på nätterna, och Arbetsmiljöverket anser att det är för farligt att låta anställda arbeta ensamma mellan klockan tio på kvällen och sex på morgonen.

Mackens ägare anser att försäljningen skulle minska om de använde nattlucka, och har låtit personalen själv avgöra om de vill låsa entrén eller inte. Men Arbetsmiljöverket menar att det är arbetsgivarens ansvar, och att det ska finnas tydliga rutiner.

Om inte arbetsgivaren uppfyller villkoren senast den 1 maj, kommer Arbetsmiljöverket att kräva in vitet på 50 000 kronor.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".