Kronoberg

"Man kanske inte inser värdet"

Det är stora skillnader mellan hur Kronobergs kommuner bidrar till verksamheten hos Bris, Barnens rätt i samhället. Medan Lessebo kommun ger nästan fyra kronor per barn och år, ger Alvesta och Ljungby ingenting.

– Man kanske inte inser värdet av den verksamhet vi har, som gör att alla barn och vuxna i alla kommuner kan ringa till oss kostnadsfritt, säger Peter Hansson som är chef för BRIS region syd.

Varje år hör 22 000 barn och även vuxna i landet som har problem, av sig till Bris genom deras hjälptelefon, hjälpchat eller hjälpmejl. Det här är gratis och för att hålla igång verksamheten ansöker Bris årligen om bidrag från alla Sveriges kommuner. Det de vill ha är fyra kronor per barn som bor i kommunen.

En del ger ingenting
Men det är stor skillnad i hur kommunerna svarar. Medan vissa ger runt fyra kronor, ger en del ingenting. Och det här kan enligt Peter Hansson bero på att Bris inte har någon lokal verksamhet, och att det därför inte känns så angeläget för kommunerna att bidra.

– Och när det gäller det, kanske vi måste bli bättre på att synas ute i kommunerna, säger Peter Hansson.

Lessebo ensam om att ge mycket
I Kronobergs län är Lessebo, den enda kommun som ger ungefär det Bris vill ha. De gav förra året 7 290 kronor, vilket motsvarar 3,84 kronor per barn.

Tingsryd, Markaryd, Växjö, Uppvidinge och Älmhult ger alla mellan cirka femtio öre och en och femtio per barn. Minst pengar ger Alvesta och Ljungby som inte ger någonting alls.

Ljungby sparar in på allt
I Ljungby kommun kan varken tjänstemän eller politiker svara på varför det blivit så. Men i Alvesta säger Mats Martinsson, som är chef för barn och ungdomsförvaltningen, att kommunen inte har råd, trots att man anser att Bris verksamhet är viktig.

– Det beror på vårt ekonomiska läge, vi sparar in på allt som går att spara in på, säger Martinsson.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se