Kronoberg

Långa väntetider på akuten

För vissa sjuka tar ett besök på akuten åtta timmar. En tid som kan sänkas om det blir fler röntgenapparater och provlabb. På akuten i Ljungby tar det i genomsnitt 2-3 timmar för patienten att komma från akuten.

Ingrid Rosentoll är en av tusentals människor som varje år besöker en akutmottagning.

– Man får se hur länge man får sitta här och vänta. Det krampar och jag är febrig, säger hon medan hon sitter och väntar på att få träffa en läkare.

10 akutmottagningar undersökta
Sveriges Radios undersökning av samtliga 10 akutkliniker i Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Jönköpings län, visar på små skillnader i handläggningstider.

På sjukhuset i Ljungby tar det i snitt mellan två och tre timmar från det att patienten kommer in på akuten tills att de kan lämna sjukhuset, eller läggs in. Men på en del sjukhus kan det ibland ta så lång tid som åtta timmar.

Vill få bort flaskhalsar
I huvudsak är cheferna nöjda - akutmottagningar har fått fler uppgifter på senare år men lyckas hålla nere tiderna. Men man vill få bort de flaskhalsar som då och då ger tider på över åtta timmar.

Ett återkommande önskemål är få fler laboratorium och röntgenapparater.

Johan Nordström
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".