Olyckorna på lantgårdar har minskat med 30 procent sedan projektet "säker gård" startade. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

"Det är lätt att man blir hemmablind"

Allt fler lantbrukare ser över sin elektronik för att skydda sig mot brand och andra olyckor. Certifikatet ”säker gård” ges ut av LRF och Länsförsäkringar efter att de noga granskat säkerheten.

Jörgen Pettersson är mjölkbonde i Kimramåla mellan Kalmar och Nybro och har fått ändra på flera saker för att få sin gård säkrare.

Nu har han en säker gård. Det innebär att risken för att han ska drabbas av exempelvis en brand är mindre, eftersom han i samband med att han fick certifikatet tvingades göra en rad åtgärder i sina fastigheter. Bland annat har han installerat jordfelsbrytare i alla byggnader och brandsläckningsutrustning.

Lätt att bli hemmablind
Och nu sover han betydligt bättre om nätterna.

– Det är ju lätt att man bli hemmablind, så det känns bra att jag har kollat upp allt.

Otäcka syner på vissa gårdar
I Blekinge, Jönköping, Kalmar och Kronobergs län finns ett tusental gårdar som precis som Jörgen har blivit säkrare. Sedan projektet startade har olyckorna minskat med hela 30 procent och det är inte konstigt, för försäkringsrådgivare Annalena Johansson vittnar om flera otäcka syner när hon varit ute och kollat.

– Du kan ju tänka vad som händer när råttorna får härja fritt i ett stall. Sedan står ledningarna alldeles nakna och gnistrar till. Då kan du tänka dig vad som ska hända, säger hon.

Kristoffer Örstadius
kristoffer.orstadius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".