Ordföranden i nämnden, Benny Johansson (M) ska se över om förvaltningen ska anställa fler handläggare. Foto: Jens Pehrson/SR Kronoberg
Växjö

Fyra veckors väntetid på socialen

Andelen hushåll som får ekonomiskt bistånd i Växjö har ökat kraftigt på senare tid. Väntetiden för att få träffa en biståndshandläggare är nu uppe i fyra veckor.

– Huvuddelen av de som söker ekonomiskt bistånd drar sig i det längsta för att göra detta. Och har de väl tagit det här steget så är det naturligtvis angeläget att de får ett besked så fort det överhuvudtaget är möjligt, säger Benny Johansson (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Målet är att den som söker ekonomiskt bistånd ska få träffa en handläggare inom två veckor från det att de tar kontakt men ett ökat söktryck på grund den ekonomiska krisen i samhället har skapat en flaskhals som gör att de två veckorna har förvandlats till fyra.

”En oroväckande situation”
Under mars månad fick 943 hushåll i Växjö ekonomiskt bistånd, en ökning med 100 jämfört med i januari och de ekonomiska ramarna för biståndet har nu sprängts med fem miljoner kronor.

– Minst sagt en oroväckande situation givetvis. Och vi kan inte sitta med armarna i kors och bara betrakta det här utan förvaltningen jobbar intensivt för att hitta lösningar, säger Benny Johansson.

Han säger också att man nu ska arbeta för att få ner köerna. Ett sätt kan vara att öka informationen om vilka som har rätt att få bistånd. Bara under mars var det 393 som fick avslag och också avslagsärenden tar tid att handlägga.

Fler handläggare?
Förra veckan fick förvaltningen för arbete och välfärd ett tillskott i kassan, men det är inte säkert att pengarna går till att anställa fler handläggare.

– Det kan jag inte svara på. Det är klart att det är lätt för dig att säga att om det är så lång väntetid så skulle det behövas mer personal. Vi ska träffas direkt efter helgen, berörda chefer och jag för att titta på hela den här biten. Hur vi ska använda det här ekonomiska tillskottet på ett rationellt och bra sätt, säger Benny Johansson.

Har du råkat ut för långa handläggningstider, mejla vår reporter!

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Antal hushåll med ekonomiskt bistånd i Växjö kommun

  • Oktober 804
  • November 797
  • December 865
  • Januari 837
  • Februari 867
  • Mars 943

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".