Thea Clausen, Pontus Petersson och Rebecca Eskilsson, några av eleverna som krävde ett ungdomscafé under inflytandedagen i Ljungby. Foto: Roger Bergvik/SR Kronoberg
Ljungby

De kräver ungdomscafé

För tredje året fick i dag ungdomar från högstadieskolor och gymnasieskolor i Ljungby kommun möjlighet att diskutera med kommunpolitiker och kommmunala tjänstemän. Ett av kraven är ett ungdomscafé.

Den idén kom från en grupp där Rebecca Eskilsson ingick. Hon går i nionde klass på Kungshögsskolan.

– Vi vill ha ett ungdomscafé för vi tycker inte det finns så mycket för oss att göra, något som också Thea Clausen instämde i. 

– Jag tycker det är bra att vi har möjlighet att framföra våra synpunkter, säger Pontus Petersson, som går på gymnasiet.

Malin Söderberg arbetar med ungdomsrådet i Ljungby kommun som står bakom den så kallade inflytandedagen. Hon säger att flera krav från ungdomar som kommit fram på det här sättet har lett fram till förändringar i kommunen.

– Det gäller till exempel möjligheten för eleverna att ha någon representant med, oftast någon från elevrådet, när skolan ska anställa någon ny person.

Lars Solling, folkpartipolitiker tycker att kravet på ungdomscafé från ungdomarna i hans grupp är något som han kan tänka sig att driva politiskt.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".