Ett höghastighetståg i Norge. Foto: Vidar Knai/SCANPIX
Ljungby

Västra kommunerna hoppas på höghastighetståg

Bygg en eventuell höghastighetsbana längs med E4:an från Jönköping till Helsingborg. Det är det förslag som de nio kommunerna längs med E4:an, bland annat Ljungby och Markaryd, nu har enats om att arbeta hårt för.

– Det är ju den kortaste sträckningen och ger de kortaste restiderna. Och sen framförallt så är det ju en regional utveckling för denna del av Sverige som inte har någon järnväg idag, säger Carina Bengtsson som är Centerpartistiskt kommunalråd i Ljungby.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på möjligheten att finansiera och bygga en höghastighetsbana genom Sverige, bland annat från Stockholm till Skåne.

De nio kommunerna längs med E4:an är inte ensamma om att tycka att en eventuell ny bana ska byggas just genom deras kommuner. Miljöpartisten Karin Svensson Smith har föreslagit att banan ska dras via Växjö och ett annat förslag är att bygga ut södra stambanan som bland annat passerar Alvesta. Ett alternativ som inte Carina Bengtsson tycker är det bästa.

– Där är redan en järnväg idag och i och med att man bygger den nya höghastighetsbanan längs med E4 så når du mycket mer människor.

De nio kommunerna ska nu öka sitt arbete för att påverka utredare och politiker i Stockholm om att just deras förslag på en tågbana längs med E4:an är det bästa.

Eventuella höghastighetståg skulle troligen inte stanna i vare sig Ljungby eller Markaryd, men andra, långsammare tåg skulle också trafikera banan och öka kommunernas attraktionskraft för de som arbetar söderut och norrut, och för företagen vore det också en fördel säger Carina Bengtsson.

– Vi har mycket internationell handel och de flyger ju till Kastrup. Hade europabanan funnits hade de kunnat sätta sig på tåget och vara i Ljungby på ett par timmar.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".