Tingsryd

Tingsryd missar allsvenskan

Det blir inget spel i Hockeyallsvenskan nästa säsong för Tingsryds AIF. Det blev förlust med 3-2 i den sista matchen på bortaplan mot Asplöven. Samtidigt vann Örebro med 5-3 mot Huddinge och knep den allsvenska platsen.

- Vi stöp på målsnöret. Vi gör inga mål helt enkelt. Vi har lite chanser i första perioden och början av andra, sen kontrar de in 1-0 och då får de lite kraft och vi stångar oss blodiga på att försöka göra mål. Så det låste sig, kan man säga, säger Tomas Lundström till Radiosporten Kronoberg.

- Tyvärr släpper vi in några billiga i tredje som gör att vi tappar lite krutet i kroppen, säger Johan Thelin i Tingsryd.

- Det handlar ju om att få in puckjäveln i mål och det gjorde vi inte idag. Även om de inte hade många chanser så fick de ett par farliga och utnyttjade dem. Medan vi matchen igenom inte utnyttjade de chanser vi hade, säger Tingsryds tränare Mikael Tisell.

Nervös matchstart
Den första perioden slutade mållöst, men var jämn sett till skottstatistiken som slutade 8-8. Tingsryd uppträdde spänt och verkade tagna av stundens allvar.

- Vi låg ju klart närmst att ta ledningen, men gör du inte det i en sån här match då kan det sluta så här, tyvärr, säger Tingsryds tränare Mikael Tisell.

Asplöven gjorde det viktiga förstamålet
Knappt sju minuter in på den andra perioden chockade Asplöven genom att göra 1-0, bara sekunder efter att Tingsryd spelat fem mot fyra. 

- Vi har ett stort spelövertag i framförallt den andra perioden, men lik förbaskat hamnar vi i underläge. Det är det som blir en enorm stressfaktor, just i den här speciella matchen. Deras första mål blev ju väldigt viktigt för deras del, säger Mikael Tisell.

Örebromatchen försenad
Samtidigt i Örebro spelade värsta konkurrenten om den allsvenska platsen Örebro HK mot Huddinge. Men den matchen startade drygt en kvart senare än matchen i Haparanda eftersom Huddinge hade problem att komma fram i tid i påsktrafiken mellan Stockholm och Örebro. Örebro skulle med andra ord kunna gå på resultatet i Tingsryds match, men i pausen mellan första och andra perioden fick TAIF erbjudandet att avvakta en kvart så att Örebros match skulle ”komma ifatt”, men Tingsryd valde att köra på.

Från Örebro kom dock rapporter om att ÖHK tagit ledningen med 3-1 efter två spelade perioder och Tingsryd var piskat att vinna mot Asplöven och gärna med rejäl marginal.

- Vi hörde ju att Örebro ledde så vi kände ju att vi var tvungna att vinna, så visst blir man desperat, säger Tomas Lundström i Tingsryd.

Ridå ner för Tingsryd
Men istället för att producera mål framåt släppte Tingsryd in 2-0 efter bara 2.15 av den tredje perioden. Uppförsbacken blev om möjligt ännu brantare. Lite hopp om en vändning tändes dock när Fredrik Hansson reducerade till 2-1 i numerärt överläge efter 5.22. Men efter drygt 10 minuter ökade istället Asplöven på till 3-1 och där gick förmodligen Tingsryds allsvenska drömmar helt i kras. Mot slutet av matchen tryckte Tingsryd på i ett desperat sista försök och man lyckades också göra 3-2 genom Simon Stark. Men då stod matchuret på 19.15 och det var alldeles för lite tid kvar av matchen. Men lite nerv blev det ändå precis i slutsekunderna eftersom Huddinge hade kvitterat till 3-3 borta mot Örebro. Men den matchen låg som sagt en kvart efter matchen i Haparanda och hade bara kommit fem minuter in på tredje perioden. Tingsryd förmådde inte prestera något mer framåt utan förlorade med 3-2, medan Örebro gjorde både 4-3 och 5-3 innan matchen i Närke var till ända.

Örebro till Hockeyallsvenskan
Kvalserien till Hockeyallsvenskan slutar med att Örebro vinner med totalt 23 poäng, Tingsryd blir tvåa med 20 poäng. ÖHK till Hockeyallsvenskan nästa säsong, TAIF spelar kvar i division 1. Det var dystra miner i Tingsryds omklädningsrum efter matchen.

- Det är mycket svordomar och slag och såna här saker. Det är klart att det inte är kul när det blir en sån här avslutning när vi hade hoppats på att gå upp, säger Johan Thelin i Tingsryd.

Martin Ekeholm
sporten.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".