KRONOBERG

Försök ska minska skador efter vildsvin

Det går att begränsa vildsvinens skador på jordbruket och i villaträdgårdar. Det framgår av det arbete som jakt- och viltvårdslinjen på Ryssby naturbruksgymnasium dragit igång.

På en stor lantegendom används nu en kombination av metoder för att få bukt med skadorna, säger Stefan Rudenius, lärare i jakt och viltvård.

- Det fungerar där vi kommit i gång. Det här är ju ett långsiktigt projekt och det ser bra ut så här långt i alla fall.

Stammen fördubblas var sjätte år

Den svenska vildsvinsstammen bestod på tidigt 80-tal av några hundra djur, men nu uppskattas antalet till 80 000, en siffra som fördubblas vart sjätte år. Genom att de bökar upp jorden i jakt på något ätbart förstör de mycket för jordbrukarna och till och med i tätorters villaträdgårdar.

Det är på 2 000 hektar på Engaholms gård utanför Alvesta som projektet pågår. Bland annat har elstängsel satts upp kring åkermarken.

- Sedan anpassar vi eltråden på ett sådant sätt att vi får skjutgator där vi kan jaga dem så fort de kommer ut på åkermarken, säger Stefan Rudenius.

Jakt med hundar

Kring tätorter har man försökt lösa vildsvinsproblemet genom en intensiv jakt med hundar.

- Där lär sig grisarna att det inte är så trevligt att vara och i Alvesta tätort har det varit lugnt ett tag nu.

En tanke med projektet är också att vildsvinen ska vänja sig vid en fristad längre upp i skogen med utfordningsplatser där djuren kan vara i fred.

- Vi kommer aldrig att helt bli av med vildsvinens skador på jordbruket, men vi kommer att minska skadorna rejält, säger Stefan Rudenius.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se