KRONOBERG

Svag krona drabbar elitklubbar

Den svaga svenska kronan innebär kraftigt ökade utgifter för många svenska idrottsklubbar.

Kontrakt med utländska idrottsmän och kvinnor som skrevs då kronan var stark innebär nu att kostnaderna kan dra iväg ordentlig.

För de regerande svenska mästarna i Speedway, Lejonen från Gislaved till exempel, kommer det att innebära ökade utgifter med flera hundra tusen kronor.

- Det är kontrakt med tre förare som vi nu försöker förhandla om. Skulle de köra alla matcher under säsongen så skulle det handla om en kvarts miljon ungefär, säger klubbens ordförande Joakim Olsson.

Drabbar all elitidrott

Det senaste året har den svenska kronan tappat i värde mot både euron och den amerikanska dollarn, något som alltså märks när idrottsklubbarna ska betala utländska stjärnor som har kontrakt skrivna i utländska valutor.

Och det här problemet finns inte bara inom speedwayen utan inom all idrott där man kontrakterar idrottare med utlänska valutor.

Inom basketen till exempel pratar man redan nu om att en fortsatt svag svensk krona kommer att innebära färre utländska spelare nästa säsong.

Ökade utgifter för Växjö Lakers

Inom ishockeyn är så kallade artistkontrakt med utländska spelare vanliga och de skrivs nästan alltid i utländsk valuta.

- En amerikansk spelare till exempel vill ha betalt i åtminstone euro, säger Anders Öman, ordförande i Växjö Lakers.

Och Växjö Lakers har tvingats betala ut flera hundra tusen kronor extra under säsongen på grund av just den svaga kronan.

För speedwaylaget Lejonen handlar det nu om att försöka sänka förarnas löner. Fungerar inte det så måste klubben ta till andra metoder.

- Det kan bli så illa att vi tvingas släppa någon förare, säger Joakim Olsson, ordförande i Lejonen.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".