Växjö

Högstadieeelever positiva till förslag att stänga av stökiga elever

Regeringens förslag att skolor ska kunna stänga av stökiga elever från undervisningen, välkomnas av elever på Fagrabäckskolan. Det är utbildningsminister Jan Björklund som vill se fler disciplinåtgärder i den nya skollagen.

– Jo, jag tycker det är en bra idé för då blir det lugnare på skolan och en bättre stämning, säger Jennie Lagerwall i klass 8D och hennes klasskamrat Victor Ljung håller med:

– Om det är en väldigt stökig elev så är det skönt att få bort den från skolan ett tag. Sen kanske dom sköter sig bättre, säger Victor Ljung.

Förslaget om att det ska bli möjligt att stänga av stökiga elever i upp till högst en vecka, och det vid som mest två tillfällen per år, är en del av flera disciplinåtgärder som föreslås av utbildningsminister Jan Björklund i den nya skollag som ska offentliggöras före sommaren.

Isabelle Haag är elevrådets vice ordförande och hon tycker också att avstängning är bra:

– Jag tycker det är en väldigt bra idé, men den bör bara användas för högstadieelever. Det vore konstigt att stänga av yngre elever, tycker hon.

Det finns ett behov av den här typen av åtgärder i dag, tycker Isabelle Haag, eftersom eleverna hittar på fler och fler olika saker att göra på lektionerna som inte har med lärandet att göra samtidigt som lärarna tenderar att bli slappare och slappare med reglerna, säger hon.

Men läraren Ola Svensson tror inte på förslaget:

– Det låter bra men jag tror att vi kommer att ha dom här eleverna springande på skolan ändå. Det är bara det att vi inte har någon koll på dom, och skolan här fungerar ju som en fritidsgård för dom.

Marcus Johansson är biträdande rektor vid Fagrabäcksskolan och han tycker förslaget rent principiellt är bra.

– Men det är bra att det handlar om kortsiktiga åtgärder. Vi måste ju arbeta långsiktigt med de här eleverna för att ge dom en vettig skolgång, oavsett vad som hänt tidigare.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".