Åsnen

Vattenkvalitén försämrad i Åsnen

Vattenkvalitén har försämrats i sjön Åsnen. Det visar en rapport som bland andra Länsstyrelsen har gjort. Vattnet är brunfärgat och övergödningsproblemen har förvärrats. Men trots detta mår fisken bra och syreförhållandena är goda i sjön trots försämrad vattenkvalité.

En utredning har gjorts för att komma fram till hur sjön Åsnen mår. Det är Mörrumsåns vattenvårdsförbund, Länsstyrelsen och Växjö, Alvesta och Tingsryds kommuner som ligger bakom rapporten. Anledningen till att detta har gjorts är farhågor om att brunare vatten skapar sämre syrebrist och att fisken inte mår bra. Men resultatet visade något annat och Andreas Hedrén som är vattenansvarig vid Länsstyrelsen är inte överraskad över resultatet.

– Vi har ett befintligt miljöövervakningssystem där man har kunnat läsa in detta redan tidigare.

Men det som rapporten visade var att undervegetationerna har blivit sämre och så även vattenkvalitén. Och Andreas Hedrén tycker vi ska vara oroliga.

– Att vissa arter av undervattensvegetationen helt har slagits ut är alarmerande. Det kommer att krävas ett aktivt åtgärdsarbete om vi vill ha en bättre sjö och bättre vattenkvalité, säger han.

Redan nu kommer dom börja arbeta för att vattnet ska blir bättre i Åsnen. Andreas Hedrén berättar att det kanske kan komma att inrättas skyddszoner där vattnet ska få vara ifred, just för att tillväxten av alger ska minska. Men vissa av problemen går det inte att göra något åt.

– När det gäller problematiken att vattnet blir brunare är det bara att gilla läget tyvärr. Det finns ingen anledning att tro att man kan göra något på lokal eller regional nivå för det styrs framförallt av hur klimatet är, och vilket nedfall av försurade ämnen som sker i närområdet.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".