Stor brist på miljöinspektörer i länets kommuner

Det saknas omkring 15 miljöinspektörer i länet. Idag finns det runt 40 inspektörer ute i de olika kommunerna, men det räcker inte, enligt en ny rapport från länsstyrelsen.
Enligt miljövårdschefen Carl-Philip Jönsson på länsstyrelsen hinner kommunerna ofta inte med det förebyggande arbetet. -Det blir väldigt mycket brandkårsutryckningar, sådant som kommer in som klagomål och de ärenden som dyker upp på skrivbordet, säger Carl-Philip Jönsson. De två kommuner som har störst brist på inspektörer är Växjö och Ljungby. I Växjö skulle det behövas omkring 21 tjänster, men det finns bara 16. Ytterligare en inspektör ska anställas efter årsskiftet. I Ljungby finns idag fem tjänster på miljösidan. Men för att klara av den tillsyn som kommunen själv anser behöver göras, skulle det behövas nästan fem tjänster till. En inspektör som SR Kronoberg talat med, intygar att det är omöjligt att hinna med allt. Det mest akuta blir gjort, andra ärenden kan bli liggande i flera år, säger inspektören, som skäms för att de inte hinner göra så många inspektioner som de borde, och tycker att det är pinsamt att återkomma till någon först efter flera år. Även i Alvesta är underbemanningen stor, säger en inspektör till SR Kronoberg. Mindre verksamheter, som till exempel bilverkstäder, hinns ofta inte med alls. Enligt miljövårdsdirektören Carl-Philip Jönsson kan det bli riskfyllt på sikt att ständigt skjuta tillsynen framför sig, även om det handlar om rena rutinärenden: -Det kan innebära risker för miljö och människors hälsa, säger han. -Småsaker som kanske inte är så farliga och är lätta att åtgärda, kan växa till. Många bäckar små ger en stor å, och då får vi snart ett större problem, som sedan blir väldigt jobbigt för tillsynsmyndigheten att hantera, säger Carl-Philip Jönsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".