Älgskadefondsföreningen visar hur det kan se ut vid en viltolycka. Foto: Kamerareportage/Scanpix
Kronoberg

Tusentals bilister smiter från viltolyckor

Tusentals viltolyckor rapporteras aldrig, enligt en färsk forskningsrapport vid Sveriges lantbruksuniversitet. I Kronobergs län är mörkertalet mycket stort.

Över hälften av alla rådjursolyckor i länet rapporteras inte till polisen.

-Om de här uppgifterna stämmer så är det är ganska skrämmande och tyder på en brist på insikt om att här finns djur som kan vara skadade och som lider och som då inte rapporteras, säger Tore Johansson, som arbetar med viltolyckor och eftersöksfrågor vid polisen i Växjö.

Förra året rapporterades knappt 1500 rådjursolyckor i Kronoberg län, men enligt SLU: s undersökning är antalet rådjursolyckor mer än dubbelt så stort: 3700.  Det betyder att 60 procent av rådjursolyckorna 2008 aldrig rapporterades till polisen. För älgolyckorna ser det något bättre ut, 30 procent av älgolyckorna rapporterades inte. Det här är i första hand ett brott mot jaktförordningen och kan ge höga dagsböter.

-Ofta hamnar böterna på mellan sex och åtta tusen kronor beroende på vilken inkomst den har som blir rapporterad för det här brottet, säger Tore Johansson.

Den här undersökningen har jämförts med en liknande studie som gjordes 1980 och jämförelsen ger att mörkertalet när det gäller viltolyckor ligger kvar på samma höga nivå som för 29 år sen. Den här bristen på insikt märks när man talar med folk på utställningar och mässor, säger Andreas Lindfors på Älgskadefondsföreningen i Åseda. 

-Tyvärr är det så att många människor inte känner till att det är anmälningsplikt om man kör på klövvilt.  Ibland är det nog också så att man struntar i att anmäla på grund av att det är mörkt och kallt och man ser inte heller djuret som man kört på.

På bilskolorna ägnar man enligt Älgskadefondsföreningen för lite tid åt den här frågan, bara en och halv sida i bilskoleboken behandlar problemen med viltolyckorna.

-Det är klart att man har en stor press på sig att klara av många ämnen under körkortsutbildningen, men jag tycker viltolyckorna borde prioriteras mer, säger Andreas Lindfors.


Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".