Carina A Elgestam (S) Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
KRONOBERG

"Regeringens åtgärder för passiva"

I dag presenterade regeringen sin vårbudget. Och den stora satsningen i budgeten gäller arbetsmarknadspolitiken. Regeringen lägger drygt 10 miljarder extra på arbetsmarknadspolitiska åtgärder i år. Men oppositionen anser inte att det är tillräckligt.

- Det är bra att man satsar på de arbetslösa, men det handlar mest om passiva åtgärder. Det som saknas är utbildningsplatser utifrån framtidens behov av arbetskraft, säger Carina A Elgestam, socialdemokratisk riksdagsledamot från Uppvidinge.

De drygt 10 miljarder extra som regeringen nu satsar på arbetsmarknadspolitiken ska dels täcka de ökade kostnaderna i a-kassan och dels gå till åtgärder som praktikplatser och platser i jobb- och utvecklingsgarantin. Hur stor del av de här pengarna som kommer Kronoberg till del i form av konkreta åtgärder, är oklart.

Försvarar budgeten

Men att satsningen skulle vara för passiv, det håller riksdagsledamoten Katarina Brännström (M) från Växjö inte med om.

- Det är oppositionens roll att alltid klaga på regeringen. Men utifrån den situation vi har är det en fantastiskt bra budget, säger Katarina Brännström.

Sedan tidigare är det känt att kommunerna och landstingen får ett extra tillskott på 7 miljarder nästa år, men i övrigt finns inga särskilt riktade satsningar till Kronoberg när det gäller till exempel infrastruktur, Glasriket eller utbildningsplatser.

Tufft för Arbetsförmedlingen

En stor del av satsningarna i vårbudgeten hamnar nu på arbetsförmedlingarnas bord då både nya praktikplatser och nya platser i jobb- och utvecklingsgarantin ska vaskas fram.

Peter Andersson som är chef för arbetsförmedlingarna i den västra delen av Kronoberg tycker det är bra att regeringen satsar på dem som står allra längst ifrån arbetsmarknaden, men saknar ändå en tydlig satsning på de unga.

- Vi skulle behöva fler åtgärder när det gäller ungdomar, det är viktigt att de inte hamnar utanför, säger han.

Och det blir tufft för arbetsförmedlingarna att få fram alla de nya platser som regeringen nu efterfrågar, säger Peter Andersson.

- Det blir en utmaning och det finns nu en risk att vi får en försämrad service, när vi får fler arbetssökande, säger Peter Andersson.

Regionförbundet kritiskt

Inga riktade satsningar för just Kronoberg fanns alltså med i den vårbudget som regeringen presenterade i dag. Utan bara generella satsningar med extrapengar till bland annat kommuner och landsting och till arbetsmarknadspolitiken.

Och från Regionförbundet södra Småland är man besviken över det uteblivna stödet till länet.

- Jag hade hoppats att vi skulle få mer riktade satsningar gentemot Glasriket, på kompetensutveckling eller infrastruktur till exempel, vi är ju ett hårt varseldrabbat län, säger Peter Hogla är tillförordnad regiondirektör.

Och han medger att Regionförbundet kanske kunde ha gjort mer för att trycka på gentemot regeringen.

- Det kan mycket väl vara så, vi har försök så gott vi har kunnat, men det är möjligt att vi skulle ha behövt jobba ännu mer med det, säger Peter Hogla.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".