Misstänkt internetbedragare gripen

En 31-årig man som varit anhållen i sin frånvaro, misstänkt för internetbedrägerier, har gripits. Han är misstänkt för att under fem års tid ha lurat personer över hela Sverige att betala för saker som de sedan aldrig fått. 

- Han har lagt ut annonser, med främst elektronik, på olika auktions- och försäljningssidor. Spekulanterna har sedan satt in pengar på hans konto, men några varor har de inte fått, säger Bengt Adolfsson, kriminalkommissarie på Kronobergspolisen.

Mannen som nu bor i Blekinge, men som tidigare bodde i Växjö, har enligt polisen lurat människor på internet under fem års tid. 2006 åtalades han för 20 fall av internetbedrägerier, men när det var dags för huvudförhandling mot honom dök han aldrig upp och han blev aldrig fälld för de brotten.

Och även efter det har polisen alltså fått in anmälningar mot honom, totalt är han nu misstänkt för att 24 gånger ha lurat folk att köpa saker som inte finns. På detta ska han ha tjänat drygt 24 000 kronor. Åklagaren kommer nu att begära mannen häktad. 

Men eftersom mannen inte är den ende som ägnar sig åt den här typen av brottslighet vill Bengt Adolfsson nu uppmana människor som att vara vaksamma när de handlar på internet.

- För det första är det inte så lätt att göra klipp, så var observant om sakerna är väldigt billiga. Men ska man köpa något så bestäm träff med säljaren, se varan och betala när du fått den, säger Adolfsson.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".