Susann Ask Foto: Lena Gustavsson
Växjö

Studie ska få patienter att äta bättre

Många patienter som är inlagda på sjukhus äter alldeles för dåligt. Och nu ska en nystartad studie vid Växjö lasarett ge svar på varför och hur man kan få fler patienter att äta bättre.

- Många patienter är undernärda redan när de kommer in, och det är väldigt viktigt att man bryter detta under vårdtiden, säger dietisten Susann Ask som håller i studien.

I centralköket på Växjö lasarett lagas ungefär 1 100 lunchportioner om dagen. Men en del av maten som lagas slängs eftersom många patienter inte äter upp det de serveras. Och att patienterna äter dåligt det får konsekvenser, säger Susann Ask.

- Studier visar att patienter som äter sämre har betydligt längre vårdtid och behöver också mycket längre tid för återhämtning.

I studien som nu ska göras på Växö lasarett kommer patienterna att få svara på en enkät om maten, personal på en avdelning ska intervjuas och det ska också göras stickprovsmätningar över hur mycket mat som egentligen slängs.

Och Susann Ask hoppas mycket på studien.

- Med hjälp av resultatet vill vi kunna förbättra våra rutiner och utveckla maten på sjukhuset, men också kunna ge vägledning till avdelningarna på hur man kan jobba med maten. Kanske behöver vi även ändra portionsstorleken något och då också se över näringssammansättningen i maten, säger Susann Ask.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".