Ishockey

Minus har blivit plus för Lakers

För mindre än ett år sedan var hockeyklubben Växjö Lakers mycket nära konkurs.

Idag är läget annorlunda. Den nya ledningen i föreningen och framgångarna på isen har gjort att ett ordentligt minus har blivit ett rejält plus.

– Vi har gjort tvärtemot hela världsekonomin. Från att ha varit bankrutt har vi idag en stabil ekonomi, säger Växjöordföranden Anders Öman till SR Kronoberg.

Exakt hur bra Växjö Lakers mår just nu vill Anders Öman inte gå in på. Men han bekräftar med ett leende att det handlar om miljoner på banken och ett ekonomiskt läge i hockeyklubben som bättre än på många år.

Värre var det för ett knappt år sedan. Då stod Växjö Lakers upp till knäskydden i skulder. 3,3 miljoner kronor minus för att vara exakt och konkursen väntade runt hörnet.

Då kom vändningen. De två miljoner kronor som Anders Öman och hans kollega Michael Marchal satsade i klubben blev startskottet för ”Operation: Rädda Växjö Lakers”.

– Sen sänkte vi kostnaderna så vi har varit tufft bemannade. Dessutom gick vi ju till kvalserien vilket innebar gräddet på moset, säger Öman.

Ilsket röda siffror och skulder i bokföringen har förbytts till betydligt lugnare färger på kontobeskedet och Lakers kan nu satsa vidare både på och utanför isen, säger ordföranden.

Men trots att det var Öman och hans kollega Michael Marchal som mer eller mindre själva räddade klubben från konkurs, innebär inte Lakers förbättrade ekonomi att det samtidigt blir klirr i deras privata kassor.

– Ingenting. Inte ett smack. Det är nog den sämsta affären jag och Micke gjort, avslutar Öman med ett skratt.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se