Peter Citron ser att antalet ansökningar till Växjö Universitet ökar. Foto: Lena Gustavsson/SR Kronoberg
KRONOBERG

Sämre tider gav ökat söktryck

Ansökningarna till Växjö universitet har ökat nu i höst jämfört med förra hösten. Det visar en första granskning av statistiken nu när ansökningstiden gått ut.

- Vad vi kan se hittills så ser det väldigt bra ut. De allra flesta programmen gör ett bättre eller likvärdigt resultat med fjolåret, säger Peter Citron som är chef för antagningen på Växjö universitet.

Ungefär 12 000 personer har sökt till de olika programmen på Växjö universitet och det är något fler än förra året. Hur det ser ut när det gäller de olika kurserna vet man inte än, men Peter Citron räknar med en ökning även där.

Lågkonjunkturen bakom ökade söktrycket

Och att söktrycket till högskolor och universitet har ökat just i år det har sin naturliga förklaring tror studenten Maja Vranic.

- Till viss del kan det bero på att folk har blivit av med jobbet i och med finanskrisen, och att man väljer att läsa upp vissa ämnen eller kanske skola om sig istället, säger hon.

Och studenten Mikael Nilsson håller med.

- Jag tror det beror på lågkonjunkturen, det är en bra idé att läsa något nu och sedan när det vänder är man klar med utbildningen och kan börja jobba, säger han.

De populäraste programmen i Växjö är de rena yrkesutbildningarna som civilekonom, socionom och sjuksköterska, medan det precis som tidigare år är svårt att locka studenter till utbildningarna i matematik och fysik.

Sista ansökningarna till Växjö universietet

Till hösten nu är sista gången man kan söka till Växjö universitet, för sedan är det Linnéuniversitetet där Växjö universitet slagits samman med Kalmar högskola som gäller. Och frågan är hur det kommer att påverka söktrycket till just Växjö?

- Det nya namnen kan innebära en anonymitet och att det finns de som inte vågar chansa när de inte vet vad det är, eller så kan det nya namnet locka istället, säger Peter Citron.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".