Polis spärrar av industriområde. Foto: Ulf Myrestam
Växjö

Stort polis- och räddningspådrag efter larm om gastuber

Uppdaterad 08:19
Polis och räddningstjänst har arbetat hela natten med att försöka kyla ner och skjuta sönder två gastuber som riskerade att explodera på företaget Aga Gas i Växjö.

Larmet kom vid 18-tiden igår kväll om att en gastub med ammoniak exploderat, och att ytterligare två riskerade att göra det. Först vid 04.30 på morgonen kunde insatsen avslutas.

– Räddningstjänsten var på plats och kylde ner de här tuberna. Bombgruppen från Skåne har hjälpt till med sin utrustning, för att kunna kyla och flytta tuberna, säger Bengt Almqvist, vakthavande befäl på polisen i länet.

Men sedan gick det inte att flytta tuberna med någon bombvagn i alla fall?

– Man beslutade sedan att man inte skulle flytta dem, utan att skulle skjuta dem på platsen, och så gjordes också, med gott resultat, säger Bengt Almqvist.

Ett stort område runt företaget har varit avspärrat under tiden som insatsen pågick. Ingen människa har skadats, och man har inte heller behövt utrymma några bostäder i närheten av företaget.

Enligt uppgifter från AGA var det en cylinder med ammoniak som fyllts för mycket som detonerade på grund av övertryck.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".